Meditacije svetog Ivana Pavla II nad Litanijama Srca Isusova: Srce Isusa, Sina Oca Vječnoga

Kroz sljedeće vrijeme ću između ostalog objavljivati i meditacije svetog Ivana Pavla II. nad pojedinim zazivom iz Litanija Srcu Isusovu.  Meditacije ću objavljivati jednom tjedno, petkom (pošto je to dan posvećen Srcu Isusovu), s tim da je ova prva objava iznimka. Želim vam ugodno razmatranje. 

UVODNA MEDITACIJA

“Prigibam koljena  pred Ocem, … neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjega čovjeka” (Ef 3,14-16). Tako moli Kristov apostol riječima poslanice Efežanima.  Crkva slavi svetkovinu Srca Isusova i otajstvu toga božanskog Srca posvećuje također  cijeli mjesec lipanj. A tko će moći biti bliži Sinovljevu Srcu nego Majka? Stoga zajedno s njom “prigibamo koljena pred Ocem”. I zajedno s njom molimo da pobožnost Srcu Otkupitelja svijeta, po Duhu Svetom, u svima nama ojača unutarnjega čovjeka.

Značenje toga “snažnog pojačanja unutarnjega čovjeka” – koji je djelo Duha Svetoga što djeluje u našim srcima – objašnjava nam nastavak poslanice Efežanima u kojoj čitamo: “Po vjeri Krist prebiva u srcima vašim te u ljubavi ukorijenjeni i  utemeljeni mognete shvatiti… ljubav Kristovu koja nadilazi svaku spoznaju da se ispunite do sve punine Božje” (Ef 3, 17-19).

To može napraviti samo Duh Sveti u našem ljudskom duhu. Samo Duh Sveti može pred nama otvoriti tu puninu “unutarnjega čovjeka”, koji ne smije biti zaokupljen samo onim što prolazi “nego se mora ukorijeniti i utemeljiti” u onoj “ljubavi” koja ne prolazi. Ta se ljubav objavljuje u ljudskom Srcu njegova Sina.

SRCE ISUSA, SINA OCA VJEČNOGA

U Kristovu Srcu Crkva nalazi prilaz k Bogu koji je Presveto Trojstvo, Otac, Sin i Duh Sveti. Taj jedini Bog – ujedno Jedan i Trojstven – neizrecivo je otajstvo vjere. On uistinu “prebiva u svjetlu nedostupnu” (1 Tim 6,16).  U isto je vrijeme beskrajni Bog dopustio da ga zagrli Srce onog Čovjeka kojem je ime Isus iz Nazareta: Isus Krist. A po Srcu Sina Bog se približava i našim srcima i dolazi k njima.

Tako je svatko od nas kršten “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Svatko je od nas već od početka uronjen u Boga jednog i trojstvenog: u Boga živoga, u Boga koji daje život. Tog Boga ispovijedamo kao Duha Svetoga koji, izlazeći od Oca i Sina, “daje život”.

Srce je Isusovo “oblikovano od Duha Svetoga u krilu Djevice Majke”. Bog koji “daje život”, koji se “povjerava čovjeku”, započeo je djelo svoje rasporedbe spasenja, tako da je postao čovjekom. Upravo u djevičanskom začeću i rođenju od Marije započinje njegovo ljudsko srce, “oblikovano od Duha Svetoga u krilu Djevice Majke”.  To Srce želimo štovati tijekom mjeseca lipnja. Od toga Srca, još danas, želimo učiniti posebno povjerljivu osobu za svoja oskudna, siromašna ljudska srca, za srca na različite načine izmorena, na različite načine izmučena. A ipak srca koja se uzdaju  u moć samoga Boga! I u spasonosnu moć Presvetoga Trojstva.

nastavlja se… 

Sveti Ivan Pavao II.

Oglasi

One thought on “Meditacije svetog Ivana Pavla II nad Litanijama Srca Isusova: Srce Isusa, Sina Oca Vječnoga

  1. Pingback: Meditacije svetog Ivana Pavla II nad Litanijama Srca Isusova: Srce Isusovo, s Riječju Božjom bitno sjedinjeno | Blog jednog farizeja

Komentari su isključeni.