SSPX ljutito prosvjeduje protiv kanonizacije Petra Apostola

Slika

Članovi Svećeničkog bratstva sv. Pia X zasuli su internet i radio frekvencije nasilnim prosvjedima protiv nadolazeće kanonizacije pape Šimuna Petra I, prenosi poznati katolički portal Eye of the Tiber. Reakcija je gora nego što se u Vatikanu pretpostavljalo i prosvjednici se nisu povukli ni nakon jačih udaraca. Jedan komentator na popularnoj tridentinskoj stranici vecikatolikodpape.com je napisao: “Ovo je čovjek koji je zanijekao Krista TRI PUTA u JEDNOJ NOĆu i sada ga žele proglasiti svecem? Ovo nije način na koji je Krist ustanovio svoju Crkvu. Ovaj čovjek nije primjer meni niti mojim četrnaestero djece.”

Jedan SSPX bloger optužio je bivšeg papu, koji je bio mučen zbog svoje vjere u prvom stoljeću, za liturgijske zloupotrebe, govoreći da je “Krist je bio raspet glavom prema gore. To je način kakav je On ustanovio. Onda je ovaj Peter došao i odlučio da on želi biti raspred obrnuto od Krista, glavom prema dolje.”

Neki su Petra, rođenog Šimun, sina Ivanovog,  optužili za herezu zbog poznate debate s Pavlom glede obrezivanja, dok drugi tvrde da je njegov stav prema “obrezivačkoj stranci” nije bio prava hereza nego pretjerani ekumenizam.

Oglasi

2 thoughts on “SSPX ljutito prosvjeduje protiv kanonizacije Petra Apostola

 1. Na naslovnici najnovijeg broja Glasa Koncila:
  USUSRET KANONIZACIJI IVANA XXIII. I IVANA PAVLA II.
  Potvrda da je po njima Duh Sveti vodio Crkvu

  Mislim da se u diskusijama ipak radi o ovome gore, kanonizacijom tih dvaju papa ne zeli se reci samo da su u raju, nego se (barem u velikom dijelu) zeli kanonizirati 2. vatikanski koncil i ono sto je za njim uslijedilo.

  Petar se, koliko znam, gorko pokajao za svoju izdaju i cinio za njih pokoru. Ne samo da se nitko nije pokajao za medjureligijske susrete i kojesta drugo, nego ih se jos i promice i potvrdjuje.
  Mislim da su ova dva posta puno bolji doprinos temi od ove satire:
  http://rorate-caeli.blogspot.com/2014/04/editorial-note-what-pope-with-lousy.html
  https://mundabor.wordpress.com/2014/04/23/four-days-to-go-infallibility-and-mortality/

Komentari su isključeni.