Kardinal Pell o nedavnim izjavama biskupa Fellaya

Kardinal Pell, koji je poznat po svojim tradicionalističkim stavovima, dao je intervju za Vatican Insider gdje je između ostalog odgovorio na pitanje što misli o posljednjim izjavama biskupa Bernarda Fellaya, vrhovnog generala Svećeničko bratstva Sveti Pio X.:

Novinar: Biskup Fellay je osudio papu Franju kao “jedinstvenog modernista”, tereti ga da je učinio stanje u Crkvi “10 000 puta gorim”, govoreći da je Crkva i prije njegovog izbora bila u katastrofalnom stanju. Što vi kažete na to?

Pell: Da budem pristojan, mislim da je to apsolutno smeće! Franjo je rekao da je vjerni sin Crkve i njegovo svjedočanstvo to pokazuje. On je vrlo, vrlo zabrinut za svakodnevni život ljudi, onih koji pate, onih kojima ne ide dobro i onih u koji su u teškim situacijama. On vjerni eksponat Kristovog nauka i Tradicije Crkve.

Novinar: Dakle, ljudi poput Fellay su pogrešno protumačili papu Franju?

Pell: Da, to je divovsko pogrešno tumačenje ! U stvari, lefebvristi – mnogi od njih – pogrešno tumače situaciju već desetljećima. Benediktu idu velike zasluge što se pokušavao izmiriti s njima, ali oni nisu odgovorili. Danas Crkva prihvaća Drugi vatikanski koncil. Ne moraš prihvatiti svaku jotu i naslov, ali to je dio život Crkve danas i nema put oko njega.

Farizej

5 thoughts on “Kardinal Pell o nedavnim izjavama biskupa Fellaya

 1. Kao prvo, kardinal Pell iako pokazuje simpatije prema TLM-u, nije nikakav tradicionalist, već kao i mnogi drugi prelati (uključujući kard. Ratzingera, bivšeg papu Benedikta) ima jedan sinkretistički mentalitet pokušavanja spajanja nespojivog – tradicionalne mise i nauka s (post)koncilskom revolucijom. Ogledni pokazatelj toga: http://unamsanctamcatholicam.blogspot.com/2012/05/cardinal-pell-richard-dawkins-adam-eve.html

  Zato i vidimo da, kao tipičan neokonzervativac, ne daje nikakve argumente već na sentimentalističko – impulzivni (čitaj: uvredama) način staje u obranu aktualnih problema, bez imalo osvrta na same prigovore koje je mons. Fellay iznio.

  • A kardinal Pell je sad i član “Vijeća Osmorice”. Po kontinentalnom ključu (izabran u skupu kardinala koji je činio on sam i nitko drugi).

 2. Dragi moj kardinale Pell….uzmi motiku u ruke i kopaj zemlju!!!

 3. Kardinala Pella sam osobno upoznao u Zagrebu. Moram priznati: ugodna osoba i pobožan prelat (onda još nije bio kardinal). No opet, neokonzervativna ograničenost svojevrstan je autizam koji dovodi do posvema krivih zaključaka.
  Predavanje i propovijed mons.Fellaya su možda dosada najvažniji njegovi govori. Svakako će se dugo voditi rasprava o tim izjavama. Ovaj put nije potrebno dugo čekati da vidimo koliko su izjave istinite i proročke. Dizastrozno stanje u Crkvi već je svagdje bjelodano.

 4. Valjda je sada jasno nakon istupa ministra Jovanovića (koji se poziva na ambivalentne stavove pape Franje i time pokušava ušutkati biskupe i nas katolike i utjerati nam strah u kosti da se ne suprotstavljamo masonskom stvaranju države u kojoj caruje nastranost, grijeh i opačina), da biskup Fellay sa svojom analizom zbilja govori u činjeničnom stanju u Crkvi i u društvu.
  Vrlo ćemo brzo vidjeti ostvarenje i drugih stvari o kojima je biskup Fellay govorio, nažalost.
  Prema tome, moći ćemo tada zaključiti da je “apsolutno smeće” ipak ono što je rekao kardinal Pell.

Komentari su isključeni.