Najčešće zablude u vezi tradicionalne latinske mise

U ovome članku, kojeg sam preveo, navode se stvari koje većini ljudi nisu poznate.

Klasična/tradicionalna latinska misa nije produkt Tridentskog sabora iz 16 st.

Povijest tradicionalne latinske mise vuče svoje korijene od početka kršćanstva. Misa je prolazila kroz organski, postupni razvoj tijekom stoljeća. Prvi pisani zapis o molitvama latinske mise nalazi se u rukopisu iz 6. stoljeća tzv. Lavov sakramentarij.

Sveti papa Pio V uredio  je  rimski latinski misal i učinio ga univerzalnim. Uređivanje  misala je bila jedna od mjera Tridentskog sabora, stoga se tradicionalna latinska misa često naziva i „Tridentska misa“. Nakon toga, kao prije, male, postupne promjene su napravljene u misalu (knjizi koja sadrži tekstove i molitve Mise) kroz naredna stoljeća, a zadnje promjene su napravlje od strane blaženog pape Ivana XXII 1962.

1969. papa  Pavao VI proglasio je novi oblik mise (Novus Ordo Missae) koja je dizajnirana od strane imenovanog povjerenstva. Ona je temeljena na tradicionalnoj latinskoj misi, ali je donijela značajne promjene, posebno u darovnim molitvama – molitva ofertorija.

II. vatikanski koncil nije promijenio niti zamijenio tradicionalnu latinsku misu

Naime, tradicionalna latinska misa se služila tijekom Koncila. Sacrosantum Concilium, dokument koji je proizašao iz II. vatikanskog koncila, iznio je određene smjernice za promjene u misi. Dodatne direktive su dane u postkoncilskim dokumentima. Novi oblik mise (Novu ordo) je sastavljen nakon Koncila od strane povjerenstva i proglašen 1969. od Pavla VI.

Okrenutost svećenika prema narodu (versus populum) nije disciplina koju je uveo II. vatikanski koncil

Orijentacija svećenika prema Istoku (ad orientem) s narodom koja simbolizira zajedničku usmjerenost na Boga, je tisućljetna. To je norma za tradicionalni latinski obred i istočne obrede Katoličke crkve, kao i obrede Pravoslavne crkve.

Praksa okretanja svećenika prema narodu (versus populum) umjesto prema Istoku (ad orientem), postupno je uvedena kao eksperiment od strane nekih svećenika u 20 stoljeću. Ta praska je postala nepisano pravilo Novus Ordo mise, iako nigdje u dokumentima II. vatikanskog koncila ne postoje smjernice da se tako čini niti u Misalu proglašenog 1969. Prvi pisani spomen u nekom službenom dokumentu Crkve o mogućnosti okretanja svećenika prema narodu je iz 2000. godine. Taj spomen se nalazi u dokumentu Opća uredba Rimskog misala (br. 299).

II. vatikanski koncil nije uveo misu na narodnom jeziku

Kao što je već rečeno, Novus Ordo misa nije djelo II. vatikanskog koncila. U dokumentu Sacrosantum Concilium spominje se mogućnost prevođenja mise na narodni jezik. Međutim, Koncil je potvrdio da je službeni jezik Crkve lazinski. Prema tome, izvorni jezik Novus ordo Missae iz 1969. jest latinski, a prijevodi se izvode iz izvornog teksta.

Izvor: www.institute-christ-king.org

5 thoughts on “Najčešće zablude u vezi tradicionalne latinske mise

 1. Zašto uopće toliko spominjati taj II. Vatikansli koncil? Nauk je isti prije koncila i iza njega.
  Taj koncil nije bio dogmatski, nego pastoralni. Ista stvar kao pregovori SSPX-a sa Rimom.
  Kao morate potpisati sve koncilske dokumente. Potpisati što?
  Koju konkretnu stvar treba potpisati? Gdje se nauk Rima suprostavlja nauku SSPX-a? Katolički nauk se ne mijenja. Istina se ne mijenja.
  Pusti taj sramotni 2. koncil iza sebe.
  Kako mi je žao ta tradicionalna bratstva.Toliko žele opravdati taj koncil, da rade kompromis sa Bogom.
  Boga se ne može prevariti.

 2. Upravo danas, 5. svibnja je prema “starom” kalendaru (onom iz 1962., ali i svim ranijim kalendarima od njegove kanonizacije početkom 18. stoljeća) blagdan sv. Pija V. (prema “novom” je 30. travnja)!
  Lex, je li poznato tko je na slici koju ste priložili? Crkva, služitelj, autor slike…

  • Detalj je s veličanstvene slike Juana Carrene de Mirande koja se čuva u muzeju Louvre, a prikazuje mladu misu sv. Ivana iz Mate, utemeljitelja Reda Presvetog Trojstva i otkupa robova. Nadahnuće za utemeljenje reda s tvom svrhom je dobio upravo za vrijeme te mise. Ove se godine obilježava 800 godina njegove smrti. Trinitarci su priredili kratku biografiju. Nadam se da nisam nepristojan što odgovaram umjesto Lexa, ali sviđa mi se slika:)

   • Splendor, zahvaljujem, ni ja nisam znao ovo, samo sam sliku skupio negdje uz put. Hvala. 🙂

Komentari su isključeni.