Ad orientem

Ušli smo u vrijeme sedevakancije. Odlazak pape emeritusa Benedikta XVI. na mene je ostavio jedan dubok dojam.  No, Bog vodi Crkvu, mi idemo dalje. Benedikt XVI. nam je ostavio veliko bogatstvo svojih misli i djela koja će nam sigurno biti inspiracija i u kojima ćemo tražiti odgovore za neka druga vremena.  Netko reče negdje da ćemo veličinu Benedikta XVI., vidjeti tek za nekoliko godina. Nadam se da je tako.

Što se da primjetiti jest, neprestrane kritike s tradicionalne i s progresivne strane, svi mu zamjeraju da je premalo učinio za sve. Jednim mu govore da je u svojoj neokonzervativnosti ostao previše liberalan, a drugi da je previše tradicionalan. Pa mu neki prepisuju lažni tradicionalizam, dodvoravanje pojedinim skupina, ostavljanje otvorenih pitanja abuzusa liturgije, neriješavanje situacije neokatekumena i tako dalje. O liberalnim kritikama neću uopće govoriti, one su svima manje više poznate.
Ne znam koliko imaju smisla te kritike, ali svakako papa je nepogrešiv u pitanjima vjere i morala, ali nije savršen čovjek. Mislim da je jednostavno bio katolik.

Evo jedan intervju s kardinalom Josephom Ratzingerom koji je zaista vrijedan gledanja:

***

Konklave će vrlo vjerojatno početi  iza 4. korizmene nedjelje.   Po Rimu  su se sveć počeli pojavljivati plakati s kardinalom Peter Turksonom, što je stvarno jadno.

Ne znam čije je ovo djelo, ali može se pretpostaviti da to čine pojedini katolički heretici koji su se oduševili izjavom kardinala Turksonom o kondomima. U kampanju su očito krenuli s nadom da će isti kardinal ukoliko bude Papa blagosloviti kontracepciju u pojedinim slučajevima, što bi bio prvi korak ka gay brakovima i ređenju žena.
Mogli bi se dotični ugodno iznenaditi.

Moji favoriti su Raymond Burke, Malcom Ranjith i Angelo Scola. Burke i Ranjith imaju male šanse, no Scola je možda najpapabilniji kardinal. Kažu da je spojio najbolje od Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. I to ćemo vidjeti.
U svakom slučaju, valja nam se okrenuti prema Istoku i moliti za konklave i kardinale jer ovo su sigurno jedne  od najvažnijih konklava u povijesti Crkve.

***

Često se spominje kako Katolička crkva je unazadila civilizaciju, što je dijametralna suprotnost istini. To je možda najbolje pobio Thomas E. Woods u svojoj knjizi   Kako je Katolička crkva izgradila zapadnu civilizaciju, no malo tko zna da je dotični imao i emisiju na EWTN s istim nazivom.
Ovdje vam je link na playlistu na youtube pa možete pogledati i uživati u čudesima Crkve kroz povijest.

Ako niste znali, Scott Hanh je pokrenuo vlastiti centar  za biblijsku teologiju  Sveti Pavao koji ima svoj youtube kanal. Toplo preporučam.

Također bih želio istaknuto dva videa Michael Vorisove radio emisiije Mic’d Up s ocem John Z.

Mic’d Up “The Vatican Scandal” 02-20-13

Mic’d Up “The Pope’s Abdication” with Fr. John Zuhlsdorf (Fr. Z) 02-20-13

***

I još jedna zanimljiva stvar – USVOJI KARDINALA! 
Moj je kardinal Edwin Frederick O’Brien.

Božji blagoslov svima.

Lex Vivendi

2 thoughts on “Ad orientem

  1. Zašto kažeš da Burke ima male šanse? Nije valjda da si pao pod utjecaj samozvanih “vatikanista” koji misle da bolje od kardinala znaju koji je najbolji kandidat. Ja sam pak uvjeren da Burke ima ogromne šanse, jer po mnogim kvalitetama nadilazi većinu kardinala. Pogotovo u svjetlu pedofilskih skandala i homohereze može biti za očekivati da će izabrati papu koji je još mlad i snažan, istovremeno ponizan i nepokolebljiv.

    Evo s jednog drugog foruma komentar o tome:

    I am surprised how everyone is dismissing his chances of being elected including the good readers of Rorate Caeli for the most part. I really believe he has a good shot at being elected. He has been in the Vatican for the last 5 years and gained a lot of respect with other Vatican cardinals from what I have read. He has both Curial experience and the pastoral experience that I think the cardinals are looking for. He is solidly orthodox and friendly to tradition. I also think he is humble and holy. I also think he has better managerial skills then either B16 or JPII. His intellect may not be equal to B16 or JPII but he still very intelligent and is more than capable of dealing with dissident theologians. What is there not to like? Although there are some bad apples in the College of Cardinals, I still believe the majority are good and holy men and I pray that they will see the qualities that I just described about Cardinal Burke and elect him our next Pope.

    • Pa nekako s obzirom na opću klimu u Crkvi, nekako mu nisam mogao dati velike šanse. Jer čitajući na rorate-caeli.com vidio sam da su i oni pesimistični po tome pitanju. Vidjet ćemo, ipak Duh Sveti određuje. 🙂

Komentari su isključeni.